Keskiviikkona 19.7. klo 19.00

Aavikko bluesia ja mystisiä lauluja - vyötä kupeesi ja tule!

Musiikkiesitys

Kulttuuriteltta Sydvesti
Sahakatu 3, 67900 Kokkola

Kulttuuriviikko

Väkeviä lauluja, näkyjä ja tarinoita + Aavikkobluesia suoraan Malista

klo 19.00 Ahmed Ag Kaedy

Tuareg-kitaristi ja laulaja Ahmed Ag Kaedy (s. 1979) tekee heinäkuussa kahden viikon mittaisen Suomen kiertueen. Ag Kaedy on arvostetun Amanar de Kidal -yhtyeen johtaja ja intensiivinen sooloesiintyjä. Hänen musiikkinsa on herkkää ja tunnelmallista ja aavikon hiljaisuus on siinä vahvasti läsnä. Kiertueen ensimmäisellä viikolla Ag Kaedya säestää australialainen rumpali Will Guthrie, jonka kokemus jazzin, perinnemusiikkien ja kokeellisen musiikin soittajana tuo uuden näkökulman rumpujen rooliin modernissa tuareg-musiikissa.

Ag Kaedy kasvoi tuaregien rikkaan musiikkiperinnön ympäröimänä, mutta hän kehittyi muusikoksi vasta sotilaskoulutuksessa Libyassa. Rauhan miehenä hän vaihtoi kiväärinsä kitaraan ja palasi kotikaupunkiinsa Kidaliin Malin pohjoiselle aavikkoseudulle. Siellä hän perusti Amanar-yhtyeen, joka sai pian tunnustusta ”Timbuktun Woodstock”iksi kutsutulla Festival au Désert -festivaalilla.

Vuonna 2012 ääri-islamistit valtasivat Pohjois-Malin tuareg-kapinallisten tuella. Ag Kaedyn koti joutui hyökkäyksen kohteeksi, hänen soittimensa poltettiin ja hänen sormensa uhattiin katkaista, jos hän jatkaisi musiikin soittamista. Ag Kaedy joutui pakenemaan Malin vehreämpiin eteläosiin pääkaupunki Bamakoon. Nämä kokemukset inspiroivat Ag Kaedyn luomaan voimakkaan akustisen soolodebyyttinsä Akaline Kidal (2019). Levy äänitettiin Yhdysvaltain kiertueen aikana Portlandissa. Prosessissa hän sai apua Christopher Kirkleyltä, joka myös julkaisi levyn arvostetulla Sahel Sounds -levymerkillään.

Ahmed Ag Kaedy on esiintynyt laajalti Afrikassa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Tämä on hänen ensimmäinen laajempi kiertueensa Suomessa.

klo 20.30 Joose Keskitalo & The Mystic Revelation of Teppo Repo

Joose Keskitalo on aikamme merkittävimpiä lauluntekijöitä, folkin mestari. Uransa aikana Keskitalo on tehnyt jo 14 albumia, joista tuoreimpana kreikkalaisesta mytologiasta kumpuava kahden levyn julkaisu Orfiset laulut V & VI. Debyyttilevy Luoja auta ilmestyi vuonna 2004. Orfiset laulut V & VI on tehty jälleen yhteistyössä The Mystic Revelation of Teppo Repo -yhtyeen (Otto Eskelinen, Eero Tikkanen, Arwi Lind) kanssa. Albumien tekstit Keskitalo on kirjoittanut antiikin kreikkalaisten tragedioiden ja myyttien pohjalta. Musiikillisesti monipuolinen ja ainutlaatuinen kokonaisuus jolla kuljetaan ennakkoluulottomasti arkaaisen folkin pohjalta progen ja psykedelian sävyihin. Väkeviä lauluja, näkyjä ja tarinoita. Joose Keskitalon laulut ovat maailmankirjallisuuden klassikoiden kaltaisia ajattomia järkäleitä.